Lekkerbek op de toetsen
Als er één artiest is die vaak bij mij in het Verkadehuis een op het North Sea Jazz Festival op de planken stond, dan is dat wel Harmen Fraanje.
Als jong manneke uit Roosendaal begon hij met z’n popbandje “Cherokee Five”, en later natuurlijk met de legendarische Bende van Fraanje — een wisselend gezelschap, maar altijd met top-notch jazzmusici. Hij staat ook in mijn kookboek dat eind september uitkomt.
De snelle opmars van Harmen maakte dat hij uitgroeide tot een veelgevraagd pianist in zowel het nationale als internationale jazzcircuit.
In 2003 presenteerde hij zijn debuutalbum Sonatala op North Sea Jazz met het Harmen Fraanje Quartet in de Maris Hall. Bezetting: Nelson Veras (gitaar), Hein van de Geyn (bas), Matthieu Chazarenc (drums), en Harmen zelf achter de vleugel.
In 2004 kreeg hij een compositieopdracht en speelde met zijn kwartet samen met Zapp! in de Mondriaan Hall.
In 2006 stond hij met Fugimundi in de Missouri, en in 2023 keerde hij terug — ditmaal in de Amazon. Bezetting: Eric Vloeimans (trompet), Anton Goudsmit (gitaar), en Harmen Fraanje (piano).
In 2011 stond hij met het Avalonia Trio in het te warme, te lage, maar o zo intieme zaaltje Yenisei.
En in 2016 speelde hij met het trio dat hij vormt met cellist Ernst Reijseger en de Senegalese zanger/percussionist Mola Sylla — wederom op datzelfde podium.
Na het optreden? Altijd mee-eten. Liefst veel groenten, een goed glas trappist, en dan bij voorkeur die van Westvleteren — de legendarische nr. 12. (Want ja, ook grote pianisten weten wat écht genieten is.

Gasten die in de loop der jaren aanschoven: Nelson Veras, Magic Malik, Hein van de Geyn, Matthieu Chazarenc, Eric Vloeimans, Anton Goudsmit, Michael Moore, Jesse van Ruller, Mats Eilertsen, Brice Soniano, Mola Sylla, Mark Turner, Pascal Vermeer, Onno van Geel, Hans van Oosterhout — en ongetwijfeld nog een paar grote namen die ik even niet paraat heb, maar die Harmen ongetwijfeld weet te noemen.
Reserveer alvast het kookboek!
Met meer achtergrond over Harmen én zijn voorliefde voor lekker eten. Jazz en groenten.
Koken? Het is net componeren.
