Blog

Bretagne aan de Bredase Mark

Er zijn van die dagen dat ik verlang naar de Bretonse kust, keuken en muziek. Comment ça se fait? Hoe dat komt? Als jonge kok werkte ik bij Georges Coquin in Morlaix. Morlaix is bekend van zijn baai en het hoge spoorwegviaduct. Deze gemeente ligt in het departement Finistère, wat einde van de wereld betekent. Voor mij was het juist het begin van een onvergetelijk avontuur. 

Fest-Noz
Ik leerde er schelpdieren kennen en vermaakte me opperbest op de vele Bretonse Fest-Noz met te gekke muziek. Fest-Noz betekent nachtfeest en wordt op vele plaatsen in Bretagne gevierd. Vaak voorafgegaan door een bedevaartprocessie ter ere van de plaatselijke heiligen. Er wordt gedanst op volksmuziek die uitgevoerd wordt met draailier, luit, doedelzak en bombarde, om maar wat te noemen. Dat is echt geen gezapige toestand, want er zijn ook Bretonse punkbands die deze muziek nieuw leven inblazen.

Zeven dagen lang
Wat zullen we drinken tijdens zo’n feest? Cider graag, liefst uit een beker van aardewerk. Wist je trouwens dat het folkrocknummer ‘Zeven dagen lang’ (wat zullen we drinken, wat een dorst) van de groep bots eigenlijk een Bretons volkslied is? Son ar chistr is de originele titel en het is al bijna honderd jaar oud. Twee Bretonse tieners bedachten de tekst van het ciderlied en al snel werd het nummer populair op feesten en partijen. bots gaf er z’n eigen draai aan en de rest is geschiedenis. 

Oesteravond
Ik hoop jou ook enthousiast te maken voor dit prachtige, woeste stuk Frankrijk. Daarom kun je vrijdag 1 september oesters, plateaus met fruits de mer en andere Bretonse specialiteiten gaan proeven bij BRACK Breda. Zo wordt dat stekje aan de Mark even een beetje Bretagne. De ciders laat ik achterwege. Genoeg bier daar dat er prima bij zal smaken.

PS: ik sluit niet uit dat ik wat van mijn favoriete Bretonse bands zal laten horen als de dj me aan de geluidsinstallatie laat komen. 

Bekijk hier het menu