Blog

Eerste Leids Bierfestival 1989

Belgisch bier verovert Nederland

Pater Gottfried
Pater Gottfried met leerling

Het is weer even geleden dat ik in Leiden woonde en dan na het werk zin had in een glas bier in een rokerige kroeg met gezellig volk en waar de muziek te pruimen was. Samen met Eric Schreurs (1958-2020) naar Tom Waits luisteren en drinken.
We zaten in café Napoleon, de kroeg van Roland de Kler en zijn schone vriendin Marcelien.

We dronken korenwijn, krieken en oude geuze bieren die  ik zelf meenam vanuit Baarle-Nassau.
De andere bezoekers begonnen er ook aan dus de flessen werden verruild voor vaten, ja zo gaat dat.
Er kwam een biertrip naar de zuiderburen via brouwerij Riva van het populaire Dentergems Wit  en de Dolle Brouwers met hun Ara Bier.

Het hek was van de dam, er kwam een bierfestival op het Stadhuisplein in Leiden en we noemden ons “De vrolijke Tempeliers”.

Het Festival

Burgemeester Goedkoop kon de opening niet verzorgen, hij had de avond ervoor een ander verplichting:  het 175 jaar jubileumfeest bij Sociëteit ‘Minerva’.
De Sociëteit die meer pils tapte en door de lucht gooide dan alle kroegen in Leiden bij elkaar verkochten.

Tja ik heb toen de heer W. Bongaerts, handelsattaché bij de Belgische ambassade, uitgenodigd dus was de heer Goedkoop plichtshalve toch aanwezig op de opening, met natte haren. Pater Gottfried, van destijds nog de enige bierbrouwer van het Nederlandse trappistenbier la Trappe, was bij hoge uitzondering ook aanwezig en hij zag dat het goed was.

De speciale bieren waren in 1989 in het Hollandse peperduur. Volgens Bongaerts zou dat voor de liefhebber niet uitmaken, in de jaren 70 dacht men
ook dat Spa-water onverkoopbaar was. Nu krijgen ze het niet aangesleept. Er zijn zelfs verhalen dat de Hollander zijn tropisch aquarium er mee vult. Aldus Bongaerts.

Volgens de Belgische brouwers die we hadden uitgenodigd waren er boven de Moerdijk geen brouwerijen maar raffinaderijen.

Dank nog aan: Harry van de Wiel †, Toon van den Reek , Louis Reutelingsperger

Leidse Courant | 12 augustus 1989 | pagina 10

 

Foto's van Louis Reutelingsperger