Blog

Ontmoetingen in Brussel

Boek presentatie

We’re Smart World had voor twee dagen het Théâtre Vaudeville in Brussel in gebruik genomen voor hun jaarlijkse uitreiking van de We’re Smart Awards. We’re Smart World is een organisatie die gaat voor gezond, ecologisch en duurzaam werk dat de samenleving, natuur en wereld slimmer maakt.  Zij maken jaarlijks een ranglijst op van de honderd beste groenterestaurants ter wereld.

Radilicious

 

Alles staat in het teken van een plantaardige toekomst: puur groenten. Niks mis met rode biet, pastinaak of koolraap. In al hun puurheid zijn het ware gastronomische toppers. Het enige is dat de restaurantbezoekers, maar zeker ook nog vele koks, eraan moeten wennen dat één menu zonder vlees of vis in de toekomst eerder regel dan uitzondering zal zijn.

De wereldwijde ranglijst van restaurants die groenten en fruit serveren in samenspraak met pitten, bloemen, granen, zaden, kruiden en alles wat je verder nog kunt bedenken op hun menu hebben staan, groeit als kool. Maar er kan er maar één de beste zijn en dat zal op dag twee bekend gemaakt worden. Even geduld nog…

Eerst de lancering het nieuwe boek Radilicious, van Frank Fol. Fol is bekend als The Vegetables Chef en hij schreef het boek in samenwerking met Marc Declercq. Het bevat honderd pure plantenrecepten verdeeld over 440 pagina’s. Voorzien van prachtige foto’s van Wim Demessemaekers en verhalen van Mieke De Vylder.

Het was een gezellig geroezemoes aan de bar waar de vijf amuses van de deelnemende koks uit het boek ‘Radilicious’ geserveerd werden. De heerlijk zachte aubergine van Luc Kusters en de worteltjes van Lieven Lootens waren inderdaad als ‘t aardse paradijs. Het was een feest der herkenning waar oude bekenden en nieuwe chefs elkaar ontmoetten en kennis uitwisselden.

 

Xavier Pellicer

Zo raakte ik in gesprek met Lennart Röbbel van restaurant Rüpel uit Hannover, Duitsland. Een jonge gast. ‘Ohne viel Chichi oder Blabla,’ zoals hij zelf zegt en dat vind ik zo mooi aan de jeugd van tegenwoordig. Ze gaan er echt voor en dat zie je overal in terug. Het gaat ook over Geuze in Brussel. Nicolas Decloedt van Humus x Hortense en ik delen dezelfde smaak; die van Oud Beersel. Met het verschil dat hij met de geuzesteker een goede band heeft om de Lambiek te verrijken met dennennaalden. Tja, toch maar eens afspreken.

 

Restaurateur Michaël Vrijmoed blijkt liefhebber te zijn van moderne kunst. Dat vind ik weer niet zo heel gek als je in Gent naar gaat kijken naar het oeuvre van de Belg Kris Martin in het S.M.AK. Een beeldend kunstenaar die confetti van brons maakt en een gouden bij op zijn rug legt. De grote angst van iedere kok, een vlieg in je soep. Gefascineerd vertelt hij over het werk van Koen van den Broek. Om de kunstenaar los te laten in zijn toen nog nieuw in te richten restaurant ging hem iets te ver. Dan waren er over de vloer en langs de muren prachtige kleurrijke lijnen en vormen aangebracht. Komt nog wel eens, denk ik dan.

Dan is het aan Chef Damien Audusseau van catering Choux de Bruxelles. Hij had de zware taak de tien gerechten uit het boek te bereiden en uit te serveren aan het zeer uiteenlopende publiek. Ga er maar aan staan: even de hersenspinsels van al die chefs uit het boek opdienen. Die chefs hebben allemaal meerdere radijzen, staan hoog in de Gault & Millau en hebben een of meerdere Michelinsterren aan hun gevels.

Risotto van zonnepitten

Een ongekende avond: wat hebben we genoten om met al die getalenteerde en beroemde chef-koks samen aan het diner te zitten. Met als mijn favoriet de risotto van zonnebloempitten. Dit gerecht had ik drie maanden daarvoor bij Emiel in zijn restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen al geproefd. Ook kennisgemaakt met Keiko Kowakino. Zij is chef-kok van restaurant Sanaburi in de Japanse regio Niigata. Ze is een van de weinige vrouwelijke chefs op dat niveau.

 

 

 

 

Als dessert een Melba: deed me gelijk denken aan mijn eerste jaren met Leon Ribbens in. Die had er niks mee. Hij kwam in 1977 als eerste met eikenbladsla onder zijn kreeften cocktail. Die kregen we gelijk retour. De sla was verlept en hoe kon een meesterkok van het eerste uur dat in het pretentieus restaurant van Breda “Les Quatre Saisons” in De Arent  dat ons toch aandoen? Gelukkig is ons publiek sinds die tijd veel veranderd.

Deelnemende chef-koks van: ‘t Aards Paradijs, Alchémille, Bolenius, Brut172, De Nieuwe Winkel,
De Vijf Seizoenen, El Invernadero, Gatblau, Humus x Hortense, L’Air des Sens, L’air du temps,
L’Oustau de Baumanière, La Distillerie, La Salita, Le Vieux Château, Pollevie,
Ricard Camarena, Vrijmoed, Xavier Pellicer, Yerba

Een boek dat zeker in je keuken thuishoort. Radilicious is via de site te bestellen, echt doen! [klik hier]