Sinterklaas truffels
Geen feest zonder bal, echt het is zo, maar wat te denken van deze ballen?
In speculaas gerolde venkel-chocolade ballen. En ze lijken net op echte bitterballen
Wat heb je nodig
- voor 15 truffels
- 200 gr suiker
- 100 ml water
- 100 ml RED
- 120 gr venkel, fijn gesneden
- 100 ml room
- 200 gr chocolade (min 70% cacao), grof gehakt
- 60 gr boter
- 1 afgestreken theelepel venkelzaad
- 4 stuks speculaas, fijn geplet
Hoe te maken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak deze kruimels gedurende 1 à 2 minuten en laat afkoelen.
Maak een suikersiroop met suiker, water en het bier.
Laat hierin de venkel op een zacht vuurtje garen (45˚C)
Dan laat je de venkel uitlekken maar bewaar de siroop.
Neem 4 eetlepels van deze suikersiroop uit en pureer dit samen met de venkel tot een homogene massa.
Plet de venkelzaden fijn in een vijzel.
Smelt de chocolade samen met de room en de boter op een zeer zacht vuurtje en roer er de gegaarde venkel en de gekneusde venkelzaden door.
Stort in een platte schaal, zorg dat het mengsel ongeveer 3 cm hoog is en
plaats afgedekt in de koelkast gedurende 1 uur.
Gebruik een kleine ijsportioneerlepel van 2 cm en schep er bolletjes van.
Rol deze met je handen tot mooie balletjes om de truffels te maken.
Plaats ze nadien gedurende 20 minuten opnieuw in de koelkast en rol ze vervolgens door de fijn geplette speculaas.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram
Tag @peterkesseler met de hashtag #kesselerkookt

