Een heerlijke voorjaars stamppot
Blote Billetjes In Het Gras is een bijzondere naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. De naam verwijst naar de witte bonen, de billetjes, tussen de groene snijbonen, het gras. Een typisch Brabants gerecht
Voor de eenvoudige methode neem je witte bonen uit een pot.
Het is echter wel erg lekker om gedroogde witte bonen te nemen, deze een nacht te laten weken en zelf te koken.
Als je dan zwarte ogen bonen neemt ziet het er nog mooier uit door dat zwart vlekje, het zwarte oog. Deze boontjes zijn wat steviger dan gewone witte bonen, en blijven heel tijdens het koken.
Wat heb je nodig
- 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukjes gesneden
- 600 gram gesneden snijbonen
- 250 gram droge witte bonen
- een scheut hete melk
- een klontje boter
- flinke lepel crème fraîche
- zout en peper
Hoe te maken
Avond tevoren:
zet 250 gram droge witte bonen een nacht in de week in een flinke schaal met water.
Kook de witte bonen gaar in 60-90 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. De kooktijd is afhankelijk van het soort witte bonen dat je gebruikt en hoe oud ze zijn.
Proef tijdens het koken af en toe om te controleren of de bonen gaar zijn. Zwarte ogen bonen zijn sneller gaar. Ik kookte deze gaar in ongeveer 40 minuten.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Blanceer de snijbonen in ruim water met flink wat zout beetgaar in ongeveer 4 minuten, giet af en spoel ze even met koud water zodat de kleur mooi blijft.
Stamp de aardappels fijn met een pureestamper, voeg een scheut hete melk en een klont boter en de crème fraîche toe en roer deze er goed doorheen.
Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout.
Schep de snijbonen en de witte bonen door de aardappelpuree.
Je kunt de schotel in een voorverwarmde oven van 90C zetten voor het serveren.
Bak er een lekkere gehaktbal in de jus bij. Maar een gebakken scholletje is zeker zo lekker