Recepten

Pia Beck soul met gamba’s

Pia’s Solea solea

 Tonny-Nusser
Tonny-Nusser-in-2007-met-Westend-snare-model-Tonny-Nuser [klik op de foto voor meer] Lees daar het hele verhaal op Jazz Rader.

Het mooie van het koksvak is dat je voor vele mensen mag koken en dus zo ook voor artiesten. Ik zeg wel eens je hebt mensen en artiesten. Ze zijn erg creatief staan op zichzelf en komen zo wel eens als lastig over. Zo ook Pia Beck, ik sprak vanmiddag nog met de drummer van haar band Tony Nusser, en hij kon mij vertellen dat
Pia graag vis at.

In Spanje genoot ze van gamba’s, die dan in de schil gebakken moesten worden maar vervolgens wel gepeld op het bord moesten komen, dat ivm haar vingers.
Het pianospel zou er onder kunnen lijden. Dat was dus gewoon een smoes om niet zelf te hoeven pellen. Maar als ze in Nederland was, in Noordwijk,  at ze graag zeetong.
Het was geen makkelijke tante voor de heren koks maar met haar charme en de juiste aanpak kreeg ze precies wat ze wilde.

 

Wat hebben we nodig

  • 1 zeetong per persoon (zonder vel)
  • 3 gamba’s met kop pp. (nr 2) wildvang
  • peper zout
  • bloem met een beetje paneermeel erdoor
  • 100 gr roomboter
  • 1 sjalotje
  • verse koriander
  • fijn gehakte knoflook
  • scheutje witte wijn
  • 1 citroen

 

Hoe te maken
De tong over de graad met een scherp mes van de kop naar de staart insnijden.
Dit doe je aan beide zijden. Dan gaart de tong beter. Bestrooien met peper en zout en aan beide zijden bloemen.

Gamba Port De Palamós
Gamba Port De Palamós

Bak de tongen in de gesmolten roomboter lichtbruin aan en leg ze op een ovenschaal.

Nu het gehakte sjalotje en de knoflook in de pan aanzetten en daarna de gamba’s aankleuren op een hoog vuur.

Leg de gamba’s mooi op de tong met de kop dezelfde kant op. Schuif de schaal 15 minuten in de oven. Arroseer af en toe met de boter.

Serveer de tong in de ovenschaal met een halve citroen en strooi er de fijngesneden koriander  overheen.

Drinken
Droge witte wijn en dan denken we bij deze diva toch al snel aan de Hollands glorie
en die hebben we: een Pinot Blanc uit Schouwen-Duivenland.

Pia Beck was een natuurtalent op de piano. Zonder noemenswaardige muzikale opleiding werd ze in mei 1945 gevraagd als pianiste en vocaliste in het Miller Sextet …
Overleden: 26 november 2009

 

Pia Beck Foto Joop van Tellingen

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram 

instagram

Tag @peterkesseler met de hashtag #kesselerkookt