Recepten

Soep van aardpeer

Topinamboer

Het groeit als onkruid het is daarom het ideale gewas voor de luie tuinman en dan heeft hij ook nog van die fantastische namen.

We presenteren vandaag de topinamboer of zoal de Fransen zeggen: “Artisjok du Jeruzalem”.
Knolzonnebloem kan ook nog. De zusters in Catharinadal hadden er volle kruiwagens van.

Deze vergeten groente werd voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605.
Hij trof de aardpeer aan bij de Huron-indianen. Waar de aardpeer eerst vooral in Frankrijk populair was zien we de knol
nu ook regelmatig in de Nederlandse keuken terug.

Je kunt hem op verschillende manieren eten. Rauw in een salade, gesneden en gebakken als vervanger voor de gebakken aardappel.
De luie kok wast hem schoon en bakt hem met schil en al in de boter en strooit er wat Parmezaanse kaas over en is dan klaar.

Ik schil hem en wanneer je hem kookt komt er een prachtige rijke nootachtige smaak naar boven.

Wat heb je nodig

  • 500 g aardpeer

    Aardperen uit de moestuin van Sint Catharinadal
    Aardperen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gr knolselderij
  • Stuk wit van een prei
  • 3 stengels bleekselderie
  • boter
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml melk
  • 100 ml room
  • witte peper en zout

Voor de kruidenolie

  • handvol salieblaadjes
  • handvol peterselie
  • olijfolie

Hoe te maken
Schil de aardpeer en snijdt deze in plakjes. Snijdt ook de teen knoflook fijn. Smelt de boter
in de pan en doe hier de plakjes aardpeer en de knoflook in. Fruit vijf minuten en snij in de tussentijd de geschilde aardappel, prei, knolselderij en bleekselderij in plakjes. Voeg deze ingrediënten toe aan de aardpeer en knoflook en fruit eveneens vijf minuten.
Giet er dan de kippenbouillon bij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur terug en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje koken met de deksel op de pan.
Pureer dan met de staafmixer tot een glad geheel.

Maak in de tussentijd met de staafmixer in een beker de groene kruidenolie.
Deze druppel je in de soep voor het serveren. Ik zelf eet er graag dunne plakken roggebrood bij.
Deze snij ik dan zelf en bak ze met wat geklaarde boter op 170 graden af in de oven,( 17 min.)
Op zondag leg ik er ook een paar schoongemaakte rauwe gamba’s bij (met staartje).
Wel even heet bakken in wat olie.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram 

instagram

Tag @peterkesseler met de hashtag #kesselerkookt