Recepten

Jets de houblon oeuf poché oftewel hopscheuten met een gepocheerd eitje

Hopscheuten met een gepocheerd eitje

De ‘hommelscheuten’ zoals de zuiderburen ze noemen zijn de allereerste primeurgroente van het jaar, de beste komen van Poperingen uit West-Vlaanderen.
Het zijn zeer zeldzame groenten en wel wat aan de prijs maar zo heerlijk en smaakvol.

In het land van Altena, langs de stroomruggronden van de rivieren, kweekt men nu weer de hop.
Deze hebben we gesorteerd en bier mee gebrouwen in de brouwerij van Ramses. Met de nodige versnaperingen.

Wat heb je nodig

  • 1 hoeve-ei per persoon

    Verse hopbellen
  • 70 g hopscheuten per persoon
  • wat kervel

Voor de Mousseline

  • 2 eierdooiers
  • 80 g gesmolten boter
  • scheutje citroensap
  • peper uit de molen, beetje zout
  • scheutje room

Blancheer de hopscheuten twee minuten in licht gezouten water waaraan een scheutje citroensap is toegevoegd.
Zo blijven ze krokant.
Maak vervolgens de mousseline.
De eierdooiers in een kleine steelpan opkloppen boven warm water.
Als ze luchtig zijn giet je de gesmolten boter erbij en meng je deze er doorheen.

gepocheerd eitje
gepocheerd eitje

 

Eventueel een scheutje room ( dan loopt ze minder snel terug)
Op smaak brengen met peper en zout en wat citroensap.
Warm de hopscheuten op in wat room en boter en breng op smaak met nootmuskaat.
Schik ze in een voorverwarmd diep bord.
Leg het gepocheerde ei er voorzichtig bovenop en overgiet het geheel met de mousselinesaus.
Paar blaadje kervel erop en ik zou zeggen smakelijk eten.
Drink er zeker en vast een Hommel biertje bij.

Dit gerecht was een onderdeel van het Hopscheuten menu 2021 [bekijk het menu]

 

Hopscheuten

 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram
instagram

Tag @peterkesseler met de hashtag #kesselerkookt