Recepten

Cubaanse ossenstaart

Eten in Cuba is vrij simpel.

Bijna altijd rijst en (zwarte) bonen.

En het zijn echte vleeseters. Er wordt vooral varken en kip gegeten.
De invloeden uit de Cariben zijn overal terug te vinden en de smaken vanuit Spanje en Afrika komen dan daar nog bij.
Met knoflook, ui, oregano,  peper en zout als smaakmakers komen ze een heel eind geen fratsen met kruiden. Die creativiteit mengen ze in hun muziek.

Cubaanse Ossenstaart

Malse en heerlijke instant ossenstaart gekookt in een rijke en complexe saus op Cubaanse basis met citrus, paprika, tomaten en oregano.
De stoofpot is perfect een doordeweekse avond.

Wat heb je nodig

Voor de Marinade/Saus

  • 6 teentjes Knoflook in blokjes gesneden
  • 1 tl Oregano
  • 1 tl Komijn
  • laurierblad
  • 1 kopje water
  • 1 Limoen geperst
  • 1 kop Droge witte wijn
  • 1/2 el Zout
  • 1/2 el Zwarte Peper

Voor ossenstaarten

  • 1 el olie kokos, of olie
  • 1 kg rundvlees ossenstaarten
  • 1 hele wortel in blokjes gesneden
  • 1 stuk wit van prei
  • 1 middelgrote rode ui in blokjes gesneden
  • 100 gram witte kool, dun gesneden
  • 1 grote poblano in blokjes gesneden
  • 4 tomaten blokjes gesneden tomaten
  • 1 habanero peper (optioneel) kleine spleten in de zijkanten gesneden

 

Hoe te maken
Meng knoflook, oregano, komijn, laurier, sap, wijn, zout en peper. Marineer de ossenstaart een nacht. Draai de ossenstaart halverwege om zodat alle delen van de ossenstaart bedekt zijn.Haal de ossenstaartjes uit de marinade en dep ze droog.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur en bak de ossenstaartjes aan alle kanten bruin. Haal ze dan eruit en zet even opzij.

Voeg de uien, wortelen, poblanos (milde groene chilipeper) en prei toe en bak 3-4 minuten. Vervolgens de helft van de kruiden toevoegen. rustig aan bakken. voeg wat water toe en gaar ze in het vocht en het sap van de limoen.
Nu kunnen de blokjes tomaat er ook bij.
Voeg de ossenstaartjes toe aan de pot. Zet de het deksel op de pan en laat het langzaam gaar stoven.

Serveer tip.
Als je dan nog een blik zwarte bonen openmaakt en warm maakt in de saus en de CD Cuba Linda van Maite Hontelé op zet voel je je gelijk Cubaans.
Drink eerst een Cuba Libre
Cuba Libre-cocktail met verse munt wordt toegevoegd om deze versie te verheffen tot ergens tussen een Cuba Libre en mojito te samen in een glas
Stamp de limoenen fijn met de munt en giet er 30 ml limoensap bij en 60 ml Havana Rum aanvullen mrt 120 ml cola nog wat ijs en proost. Geniet ervan.

Asperge Vos

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram