Recepten

Zelfgemaakte hamburger

Eigen hamburger of van Ben

Vandaag is het 6 mei en Internationale Anti-Dieet Dag
Op de ‘Internationale Anti-Dieet Dag’ gaat het erom niet de hele dag aan afvallen en diëten te denken, maar meer aan lekker en gezond eten en bewegen.

Dus dacht ik gelijk aan mijn maat Ben Sprenkels van de Aogse Markt, daar hebben ze een fantastische grill waar nog mooiere hamburgers op gaan.
Daar laat ik me dan zo nu en dan heerlijk verwennen en drink er dan een Rodenbach Crand Cru bij super lekker.

En je weet een hamburger kan je niet netjes eten.

Maar zelf aan de gang kan ook en best te doen er zijn een paar zaken waar je op moet letten.
Goed rundergehakt niet te fijn gemalen ik snij hem uit de vang.
En mijn tot nu toe geheime kruidenmengsel zonder zout die bestrooien we er pas op als hij op de grill ligt.
En je eigen tomatenketchup we hebben toch tijd zat vandaag.

Wat heb je nodig

  • De hamburger ( 600 gr)
  • 3 theelepel pikante paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 4 theelepel donkere basterdsuiker
  • 1/2 chili peper
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 1 theelepel versgemalen zwarte pepergarnering
  • Broodjes
  • Sla, tomaat, plakjes augurk
  • Gebakken spek
  • Gebakken spiegeleitje
  • Evt een plak kaas
  • Koolsalade en bak er verse friet bij

Hoe te maken
Draai zelf of haal voor 200 gram per persoon rundergehakt. Meng hier de kruiden door en vorm ze tot een bal die ja daarna plat drukt. Leg hem op de grill en draai hem na 2 minuten om. Bestrooien met zoet en weer omdraaien na 3 minuten. Even aan de zijkant laten rusten leg er een plak kaas op en laat deze rustig smelten.Nu de je broodjes doorsnijden en grillen. Zet alles klaar en maak je bord op.

Neem de boorden en leg er wat gewassen veldsla op. En dan leg je de filets op de gewokte groenten. Druppel de kruidendressing eromheen en ik zou zeggen smakelijk eten. En drink er een Tripel bij!

Eigen tomaten ketchup

  • Scheutje olijfolie
  • 1 grote ui,
  • 1 bleekselderij steel ( even met de dunschiller eroverheen)
  • 3 plakjes verse gember
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ chilipeper
  • 2 geroosterde rode paprika’s
  • 120 gram bruine suiker
  • kilo tomaten uit blik .
  • 350 cl water
  • 20 cl rode wijnazijn
  • Zout en peper
  • Zet een middel grote steelpan op het vuur en giet er een goede scheut olie in. Pel de ui en snij hem in grove blokken, voeg bleekselderij, gember, knoflook, chilipeper en de rode paprika in stukken gesneden aan toe. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het 20 minuten pruttelen. Doe de tomaten en een het water erbij en kook tot het vocht ongeveer de helft is ingekookt. Haal alles van het vuur af en pureer het in een blender of staafmixer.
    Op smaak brengen met peper en zout

    Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram 

    instagram

    Tag @peterkesseler met de hashtag #kesselerkookt