De Franse klassieker die altijd kan
En nee niks uit een potje of zo’n papje uit een zakje. Het stelt niks voor het is gemakkelijker dan je zou denken.
Mijn vriend Henk zegt dan ook ‘’koks die met de hand kloppen zijn meestal van de oude garde”.
Wat heb je nodig
- 50 cl witte wijnazijn
- 50 cl water
- Een gesnipperde sjalot
- 6 gekneusde witte peperkorrels
- 1 blaadje laurier
- 3 eidooiers
- 300 gr geklaarde boter (niet te heet)
- Citroensap
- Zout
Hoe te maken
verwarm de gesnipperde sjalot, azijn, water, witte peperkorrels en laurier in een pan. Reduceer het vocht tot de helft.
Zeef door een fijne bolzeef. Laat de castric* licht afkoelen tot 50°C.
Voeg de eidooiers toe.
Verhit en klop met een garde een gebonden luchtige massa, dit kan in een pannetje op het vuur of au bain-marie
in een bekken. Zing hier het liedje Ozewiezewoze wiezewalla kristalla bij.
Voeg druppelsgewijs de boter voortdurend roeren toe, het moet een soort van warme mayonaise worden.
Breng op smaak met citroensap, zout.
Een castric (gastrique) is een ingekookte basissaus de verwerkt kan worden in andere sauzen als béarnaise, hollandaise of beurre blanc.